Zdrowe jedzenie to marzenie wielu osób. Często przeglądając szybko wzrokiem etykietę zauważamy tylko wielki napis bez konserwantów i barwników.
Zastanówmy się w skrócie czym są właściwie te wszystkie barwniki. W kilku słowach, najprostszym wyjaśnieniem barwnik to substancja chemiczna, naturalna, za pomocą której wybrany produkt otrzymuje specyficzny, wyjątkowy kolor.
Z najprostszego punktu widzenia, substancje, które nadają produktom kolor można podzielić na kilka grup.
Naturalne, identyczne z naturalnymi, syntetyczne oraz organizer lub nieorganiczne.
Czy wszystkie substancje awarie w jedzeniu są szkodliwe? Oczywiście, że nie. Barwniki naturalne to nic innego jak substancje pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Nazwy to nie wszystko, na opakowaniach możemy odnaleźć symbol, który jest odpowiednikiem danego barwnika.
Dodatki E do żywności są nierozłącznym elementem każdego produktu, niestety nieuniknione. Nieważne naturalne czy sztuczne. Najlepiej wybierać produkty, w których nie odnajdziemy żadnego. Wybór zależy od nas na co się zdecydujemy, co będzie lepsze i korzystniejsze.